Willem Blijdorp

Retail

Artikel delen?

Willem Blijdorp is een geboren ondernemer. Gedurende zijn carrière heeft hij verscheidene ondernemingen groot gemaakt. Hij heeft een duidelijke visie en hecht waarde aan het maatschappelijk belang. Naast zijn eigen commerciële successen, ondersteunt hij startende ondernemingen en doneert hij aan goede doelen.  

Lokaal en internationaal 

Het bedrijf B&S distributie is opgericht door Willem Blijdorp. Het bedrijf houdt zich bezig met grootschalige inkoop en verkoop van goederen. Er worden strategische samenwerkingsverbanden aangegaan met fabrikanten van bekende consumentenmerken in diverse sectoren, zoals persoonlijke verzorging, voeding, gezondheid en consumentenelektronica. Willem Blijdorp heeft het bedrijf van een kleinschalige organisatie groot gemaakt tot een internationale speler. Momenteel is de retailer actief in meer dan 100 landen en heeft het een omzet van 2.148,2 miljoen gedraaid in 2022 (+14,9%). 

Daarnaast houdt Willem Blijdorp zich bezig met start-ups en bedrijven waarvan hij gelooft dat deze kunnen groeien. Ook doneert hij aan goede doelen en ondersteunt hij andere instanties en organisaties door zijn bijdragen. 

Huis met de Hoofden  

Een van de projecten waar Willem Blijdorp financieel support aan heeft gegeven is het Huis met de Hoofden. Dit museum is gevestigd in een historisch pand in Amsterdam, gelegen aan de Keizersgracht 123. Het is gekenmerkt door de unieke en opvallende gevels die er te zien zijn. Tevens staat het Huis met de Hoofden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het pand is in 1622 gebouwd en is gekarakteriseerd door de zes geveldecoraties in de vorm van borstbeelden van Romeinse goden. 

Het huis heeft verschillende bewoners gekend. Ook heeft het pand gediend als een locatie voor onder andere een hogere beroepsschool, een openbare handelsschool en zelfs het Conservatorium van Amsterdam in de vroege 20e eeuw. Vandaag de dag dient het Huis met de Hoofden als een ontmoetingsplaats voor culturele en educatieve uitwisselingen, waar congressen, tentoonstellingen en andere evenementen plaatsvinden. Ook is er sinds een paar jaar een deel van de Bibliotheca Philosophica Hermetica overgebracht, wat resulteerde in de oprichting van het museum Embassy of the Free Mind, waar de ondernemersgeest en het vrije denken voorop staan.

Papageno Huis 

Willem Blijdorp heeft ook gedoneerd aan het Papageno Huis, een initiatief dat zich richt op kinderen met autisme. Het doel is kinderen en jongeren met autisme te ondersteunen in hun ontwikkeling. Het eerste huis staat in de provincie Noord-Holland, in Laren. Het plan is om in iedere provincie een huis te realiseren waar jongeren terecht kunnen.

In 2018 heeft Willem Blijdorp een donatie gedaan, wat het mogelijk maakt om het Papageno Huis uit te breiden. Van zijn bijdrage wordt momenteel een huis gebouwd in de provincie Friesland, in Lemmer. Daar wordt een kerk omgebouwd tot een fijne omgeving waar jongeren met autisme kunnen wonen en leren. De opening van dit huis vindt plaats op 12 mei 2023. 

Missie in Afghanistan

Naast de ondersteuning aan stichtingen in Nederland, heeft Willem Blijdorp een internationale visie. Zo is hij betrokken geweest bij een project in Afghanistan. 

Voor een aantal jaren heeft Willem Blijdorp met zijn bedrijf internationale klanten mogen bedienen vanuit dit land. B&S heeft de compound gebouwd van 6 hectare groot, waar een opslagplaats is gevestigd en vanuit gewerkt werd. Het idee hiervan was om de lokale bevolking zoveel mogelijk te betrekken en de gemeenschap te helpen. Bijvoorbeeld door familieleden te verbinden bij de opbouw. Ook zijn er meerdere programma´s opgezet voor de gemeenschap, zoals onderwijs en gezondheidszorg. 

Sinds 2021 veranderde de situatie in Afghanistan waardoor ook de werkzaamheden tijdelijk tot stilstand kwamen. In die periode is er toewijding gegeven om de lokale mensen te blijven helpen en ondersteunen. Er is contact gezocht met een non-profitorganisatie (Unicef). Het compound is in bruikleen gegeven aan Unicef, die zorgt voor de hulp aan lokale kinderen in nood. Zij verzorgen medicamenten en leermiddelen aan de lokale bevolking.