Vincent Wijdeveld

Technologie

Artikel delen?

Vincent Wijdeveld is co-founder en CEO van Tarnoc. Hij is geboren in 1998, en daarmee een zeer jonge, maar zeer succesvolle ondernemer. Hij is in 2022 uitgeroepen tot Beste Jonge Ondernemer door MT/Sprout.

Van het gas af

Het is algemeen bekend, de woningen moeten van het gas af in Nederland. Helaas kost een warmtepomp veel en is die ook niet zomaar geplaatst. Vincent Wijdeveld heeft met zijn bedrijf Tarnoc de turbineketel ontwikkeld, een nieuw én alternatief type warmtepomp. Het comfort voor de bewoners verandert niet en er is geen hak- en breekwerk voor nodig. Hij studeerde Computer Science in Delft, voor hij begon als ondernemer. De oorsprong van de ketel komt uit de luchtvaartindustrie. Het idee  voor Tarnoc startte in de kroeg met een roeigenoot. Vincent Wijdeveld wil niet alleen geld verdienen met zijn onderneming, hij wil écht wat betekenen. “Wij willen als jong bedrijf echt impact maken en moderne technologie naar die wereld brengen. Als we snel naar de markt hadden gewild, hadden we het anders aangepakt. Ook als we zoveel mogelijk aandacht hadden willen trekken, was ons product anders geweest. Het gaat ons er echt om een heel groot probleem op te lossen.”

Investeringen en proefwoningen

Vincent Wijdeveld is eerst begonnen met een prototype te ontwikkelen. Door middel hiervan heeft Tarnoc investeringsgeld opgehaald en konden zij beginnen aan een proefproject. Er zijn 10 woningen met een turbineketel van Tarnoc. Wat blijkt? De warmtepomp werkt, helemaal naar behoren. Nu is het tijd om te gaan kijken naar de toekomst, om de onderneming klaar te gaan maken voor groei. “We willen dit jaar de eerste echte verkoop van de turbineketel starten en Tarnoc klaarstomen voor grote groei in de aankomende jaren.” Het is hun doel om een plekje te bemachtigen in de conservatieve markt. “De makers van verwarmingsapparatuur, airco’s en cv-ketels zijn zo’n beetje de saaiste bedrijven die er zijn. Dat zijn zeg maar de oude reuzen. Wij willen als jong bedrijf echt impact maken en moderne technologie naar die wereld brengen.”

Beste Jonge Ondernemer van 2022

De nummer één van de 25 onder de 25, een prestatie op zichzelf. De jury van MT/sprout was onder de indruk. Niet alleen over het idee en de onderneming, maar juist ook over de jonge ondernemer zelf. De manier waarop hij als jonge ondernemer grote partners uit de woningmarkt aan zich weet te vinden vonden ze indrukwekkend. Een slimme marktbenadering van een relaxte, maar razend gefocuste ondernemer. Samen met zijn co-founder Tijmen de Jong hebben ze een innovatieve oplossing voor de gasketels, die vanaf 2026 taboe zullen zijn. Vincent Wijdeveld lost een urgent en massaal probleem op: we moeten van het gas af. “Hij doet dat met een product dat klinkt als een klok en in een indrukwekkend korte tijd is ontwikkeld tot een prototype dat proefdraait”, aldus MT/Sprout juryvoorzitter Philip Bueters. Vincent Wijdeveld is er klaar voor om een flink deel van de 8 miljoen woningen en gebouwen te gaan voorzien van zijn innovatieve warmtepomp.