Michel Moeijes

Juridisch

Artikel delen?

Advocaat met ondernemersbloed

Michel Moeijes is advocaat bij Tanger Advocaten. Dit jaar, 2024, viert Tanger Advocaten een indrukwekkende mijlpaal: het 50-jarige bestaan van het kantoor.

Moeijes is zelf al decennialang verbonden aan het kantoor. Zijn juridische loopbaan begon aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar hij in 1992 de Meester-titel behaalde. Na een jaar militaire dienstplicht begon hij direct als advocaat bij Tanger Advocaten. Hier ontwikkelde hij zich al snel als juridische sparringpartner voor ondernemers uit het MKB. 

Nu, ruim dertig jaar later, werkt hij hier nog. “Ik ben nadat ik ben afgestudeerd hier begonnen en nooit meer weggegaan. Het is een mooie praktijk en een leuke omgeving om te werken, waar we veel mooie, goede en interessante bedrijven van dienst kunnen zijn.” 

Volgens Moeijes is een van de mooiste dingen dat je bij deze bedrijven echt kunt zien wat er gebeurt. “De bedrijven die veranderen, steeds beter worden, vaak ook groter worden, dat is het type bedrijf dat mij erg aanspreekt. Maar voor het maken van een overeenkomst maakt het type bedrijf niet uit.” Hij helpt ondernemers in alle sectoren bij het opstellen van overeenkomsten, het aangaan van samenwerkingsverbanden en is actief in de wereld van Mergers and Acquisitions (M&A). Daarnaast geeft hij leiding aan het kantoor, met een team waar hij trots op is.

De groei van Tanger Advocaten 

Sinds de oprichting in 1974 heeft dit vooraanstaande advocatenkantoor een reputatie opgebouwd op het gebied van juridische dienstverlening, waarbij het de belangen van cliënten op een professionele en effectieve manier behartigt. 

Met een sterke focus op diverse rechtsgebieden, waaronder ondernemingsrecht, arbeidsrecht, vastgoedrecht en insolventierecht, heeft Tanger Advocaten zich gevestigd als een betrouwbare partner voor zowel nationale als internationale cliënten. Het kantoor heeft zich altijd ingezet voor het bieden van op maat gemaakte oplossingen die voldoen aan de behoeften van hun cliënten. Tegelijk is het kantoor zich ook altijd blijven inzetten voor de minder bedeelden in de samenleving.

De viering van het 50-jarig bestaan getuigt niet alleen van de vele successen die Tanger Advocaten heeft behaald, maar ook van hun vermogen om mee te evolueren met de veranderende juridische landschappen en zakelijke uitdagingen. 

De expertise van Moeijes

Michel Moeijes is ook onderdeel van de vooruitgang bij Tanger Advocaten. Ondanks het succes en de viering van het jubileum zijn niet alle zaken gericht op de positieve aspecten van het ondernemen. Hij heeft ook te maken met de minder mooie kant van het ondernemen, zoals conflicten tussen aandeelhouders, ontslagprocedures, faillissementen en reorganisaties. Om bij deze minder mooie kanten van het ondernemerschap nog beter beslagen ten ijs te komen, specialiseerde hij zich bij Grotius/Insolad met een opleiding Insolventierecht (2000) en een specialisatie-opleiding financiële economie (2003). Ook rondde hij in 2015 de specialisatieopleiding arbeidsrecht af. 

Inmiddels wordt hij regelmatig benoemd als curator bij faillissementen, of probeert hij als insolventieadviseur juist om faillissement te voorkomen. Met succes, want hij heeft tientallen bedrijven weten te behoeden voor een financiële ondergang. Na een reorganisatie of schuldsanering bleek vaak dat het bedrijf wel degelijk levensvatbaar was. En waar dit niet lukte, slaagde hij er meer dan honderd keer in om met een failliet bedrijf een doorstart te maken. Dankzij zijn integere manier van werken én zijn ondernemers-achtergrond weet hij het vertrouwen van zijn ondernemende cliënten te winnen. 

Toezicht op advocaten

Ook binnen zijn beroepsgroep heeft hij dankzij zijn werkstijl en zijn indrukwekkende track-record een goede reputatie verworven. Dit resulteerde onder meer in een benoeming tot Deken bij de Orde van Advocaten in Noord-Holland. In deze rol houdt hij, gesteund door een professionele organisatie, toezicht op de advocaten die in het arrondissement Noord-Holland gevestigd zijn.

“Als Deken moet je ervoor zorgen dat advocaten zich aan de regels houden en de enkele keer dat dit niet gebeurt, moet daartegen worden opgetreden. Gelukkig is het geen fulltime baan en komt het ook zelden voor dat een advocaat zich niet aan de regels houdt. Hier in het arrondissement, waar ruim 800 advocaten werken, is dat hoogstens 3 of 4 keer per jaar dat er echt iets ernstigs met een advocaat aan de hand is.”

Of hij nu pleit, toezicht houdt op de advocatuur, of conflicten minnelijk probeert te schikken, de werkwijze van Michel Moeijes bewijst zich in de praktijk.