Duurzaamheid, innovatie en internationalisering; dat zijn de drie grote passies van Meiny Prins. In haar eigen woorden: “Ik heb een missie. Ik geloof oprecht dat we met elkaar de wereld mooier kunnen maken”.
Als CEO van Priva voegt ze de daad bij het woord. Priva is draait om klimaatbeheersing. Op de eerste plaats de klimaatbeheersing binnen. Met haar bedrijf zorgt ze dat de temperatuur, luchtvochtigheid en dergelijke in kantoren, maar ook in tuinbouwkassen en indoorfarms precies de gewenste waardes hebben. Maar ook het klimaat buiten de kas of het kantoor gaat haar zeer aan het hart.
Daarom zorgt ze dat de bedrijfsvoering van Priva zo duurzaam, disruptive en klimaatvriendelijk als mogelijk is. Dat wordt bekroond met de ene duurzame ondernemersprijs na de andere. Van de Wereld Natuurfonds (WNF) CleanTech Star Award in 2009 en de GreenTech Innovation Award in 2016 tot de uitverkiezing tot Zakenvrouw van het Jaar 2009.
Van schooljuf naar grafisch ontwerper
Hoewel ze uit een ondernemersgezin kwam, was het geen uitgemaakte zaak dat de in 1962 geboren Meiny Prins zou uitgroeien tot Zakenvrouw van het Jaar. Oorspronkelijk sloeg Prins een heel andere richting in: het onderwijs. Al tijdens haar opleiding Onderwijs en Pedagogiek stond ze voor een mavo-klas op een in Monster. Al werkende bleef Meiny Prins zich ontwikkelen. Eerst door zich met de universitaire kopstudie Pedagogiek in Leiden verder te verdiepen in het onderwijs, maar later koos ze een ander pad.
In 1987 verwisselde Prins het schoolkrijt voor de tekentafel. Ze nam een baan als grafisch ontwerper, terwijl ze ondertussen aan de Hogeschool der Kunsten haar diploma grafisch ontwerp behaalde. Nog tijdens deze studie begon ze voor zichzelf. Wat begon als een kleine ontwerpstudio groeide uit tot een bedrijf met 14 werknemers.
Ondertussen studeerde ze Meiny Prins bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit, waarmee ze werd voorbereid op haar volgende stap. Deze zette Prins in 2002 toen ze toetrad in het familiebedrijf Priva. De eerste drie jaar werkte ze als Directeur Strategy & New Business. maar in 2005 nam ze de positie van CEO over. Met succes, want deze functie vervult ze nog altijd.
Gezicht van de duurzame voedselrevolutie
Dat de CEO van een bedrijf dat groot is in de klimaatbeheersing in de tuinbouw en indoor farming een mening heeft over voedselproductie en duurzaamheid is te verwachten. Door haar extraverte Haar mening is veelgevraagd. Bekende en minder bekende media staan te trappelen om haar visie te mogen opschrijven. Of het nu gaat over haar ideeën over vrouwelijk ondernemerschap, haar visie op en inzet voor verduurzaming of de toekomst van ons voedselprobleem; Meiny Prins heeft er iets over te zeggen.
Daarbij schrikt Meiny Prins er niet voor terug tegen heilige huisjes te schoppen. In 2016, toen ze de Sustainable Urban Delta oprichtte betoogde ze al dat het tijd werd dat technologische doorbreken de “absurde systemen die we samen instandhouden” zouden moeten doorbreken.
In een interview met Forbes zei ze dat wereld alleen op een beter pad gebracht kan worden als we problemen en kansen op holistische manier bekijken. Prins: “Je hebt technologie nodig voor innovatie, maar we moeten de economie óók opnieuw uitvinden. Processen opnieuw inrichten. En opnieuw nadenken over sustainability”.
Om de wereld duurzamer te maken moeten we niet wachten op grote bedrijven, of kijken met welke programma’s overheden komen. Want overheidsprogramma’s richting zich vaak op slechts één onderdeel: “De echte innovaties gebeuren op de grens. De grens tussen landen, tussen bedrijven. De grenzen tussen afdelingen, sectoren of kennisgebieden”.
Optimisme maakt het verschil
Meiny Prins blijft zich onverschrokken inzetten voor een betere wereld: “Waar ik ’s ochtends mijn bed voor uitkom is mijn overtuiging dat we een positieve verandering in de wereld kunnen veroorzaken. Met visie, samenwerking en de juiste prioriteiten. Zowel op het niveau van het individu, de gemeenschap, de stad, bedrijfstak en de regering. Want uiteindelijk is het optimisme dat het verschil maakt.