Laura Hoogland

Voeding

Artikel delen?

Laura Hoogland is de oprichtster van Sunt Food en The Banana Factory. In 2019 begon ze met het bakken van bananenbrood in haar eigen keuken. Inmiddels heeft ze haar baan opgezegd en al haar spaargeld geïnvesteerd, mét succes!

Bananenverspilling

Laura Hoogland kwam erachter dat de buurtsuper veel bananen weggooide. Van deze overrijpe bananen maakte zij bananenbrood, gewoon in haar eigen keuken. Toch wilde ze meer. Ze deed onderzoek en kwam erachter dat van 150 miljard bananen jaarlijks bijna de helft in de prullenbak belandt. Niet alleen omdat ze overrijp zijn, maak ook te klein of te groot waren hier een oorzaak van. “Iedereen is heel erg gericht op plastic, maar het verminderen van voedselverspilling heeft zestien keer meer impact op het milieu”, verklaart Laura Hoogland haar toewijding aan de gele fruitsoort. “Een banaan legt ruim 10.000 kilometer af en voor een kilo bananen heb je ongeveer 860 liter water nodig. Nogal zonde wanneer hiervan de helft wordt weggegooid. Met iedere bananenbrood die Sunt Food en The Banana Factory bakt, verspil je tenminste al één banaan minder.”

De eerste bananenbar van Europa

De start was in april 2019. In ruil voor de bananen mocht zij ruim 50 zelfgebakken bananenbroden verkopen in de buurtsuper. Met een week belde er een horeca-ondernemer, hij wilde haar bananenbrood verkopen in zijn restaurants. Na nog eens 3 weken mocht Laura Hoogland pitchen bij Albert Heijn, na een brutaal mailtje naar de category manager van de broodafdeling. Laura Hoogland had daarnaast nog een primeur: ze had de eerste bananenbar van Europa geopend. Inmiddels zijn er ruim 700 verkooppunten en heeft ze in 2020 een omzetgroei van 500% doorgemaakt, voornamelijk door de uitbreiding van het aantal verkooppunten. Gelukkig maar, want ze is even blut geweest en bij haar ouders ingetrokken. Inmiddels gaat het goed, er is veel interesse in haar bananenbrood. “Bananenbrood behoort internationaal al jaren tot de meest gegoogelde recepten. Ik krijg al veel aanvragen uit bijvoorbeeld Engeland.”

Ambities voor de toekomst

Met Sunt Food is Laura Hoogland inmiddels ook andere producten aan het verkopen om voedselverspilling tegen te gaan. Zo maakt ze granola, gemaakt van de kontjes van haar eigen bananenbrood. Momenteel komen de bananen nog van telers uit Ecuador, maar om die reis te besparen wilt ze puree gaan maken van de reststromen uit de Nederlandse en Belgische havens. De ambities van Laura Hoogland blijven bestaan. “Het is natuurlijk retail, dus je verdient op volumes. Ik wil daarom absoluut naar het buitenland, maar eerst moet de fundering in Nederland goed zijn. Je kunt geen imperium op houten palen laten bouwen.” Door de ervaring in de afgelopen jaren heeft ze wel het één en ander geleerd. “Blijf achter je keuzes staan. Als je later terugkijkt en denkt dat het anders had gemoeten, onthoud dan dat je destijds de beste keuze hebt gemaakt. Maak jezelf niet gek met achterafpraat.”