Lauk Slabbers is de oprichter van Kliniek Kop en Lijf (KKL), een zorginstelling waar lichamelijke en geestelijke klachten integraal verholpen worden door middel van een multidisciplinaire aanpak. Naast bestuurder is hij ook actief als manueel therapeut.
De aanzet tot fysiotherapie
Lauk Slabbers is een zorgondernemer met een specialisatie in fysio- en manuele therapie. Hij is gefascineerd geraakt door deze richting in de zorg nadat hij er zelf mee in aanraking was gekomen. “Vroeger heb ik rugby gespeeld, waar ik een enkelblessure heb opgelopen. Ik ben naar de fysiotherapeut gegaan. Ik vond het intrigerend dat de therapeut mijn blessure kon verhelpen. Dat iets dat niet goed werkte in het lichaam weer werkend gemaakt kon worden. Zo ben ik gestart en heb ik de opleiding tot fysiotherapeut gevolgd.” Dit heeft een goede basis gelegd voor zijn verdere loopbaan. Hij vind het een mooi vak, maar het was niet wetenschappelijk genoeg. Daarom heeft hij daarna de opleiding voor manuele therapie gevolgd en met succes afgerond. “Daar voelde ik meer mijn draai, heb ik het vak eigen gemaakt en opende ik mijn eigen praktijk.”
Daarna heeft Lauk Slabbers meerdere cursussen en opleidingen gevolgd. Desondanks bleek het nog niet voldoende om alle patiënten te helpen en hun klachten te verhelpen. Het heeft hem doen besluiten om met andere specialisten samen te werken.
In 2005 heeft Lauk Slabbers een kleine arbodienst opgericht. De focus lag op het versneld laten terugkeren van mensen naar de werkplek. De samenwerking met andere specialisten bleek erg succesvol. Dat heeft er vijf jaar later toe geleid om topzorg te leveren en psychiatrie en medisch specialistische revalidatie (somatische zorg) samen te brengen.
Kliniek Kop Lijf
In Nederland was de psychiatrie en somatische zorg lange tijd erg gescheiden. Tot op de dag van vandaag zijn er nog niet veel zorgverleners die daadwerkelijk een multidisciplinair zorgteam aanbieden aan patiënten. Lauk Slabbers is daarentegen altijd een voorstander geweest van de combinatie van deze twee elementen. Hij gelooft erin dat patiënten vaak niet last hebben van enkel een geestelijk probleem of een lichamelijk probleem. Daarom heeft hij Kliniek Kop en Lijf opgericht waar de aanpak van psychiatrie en revalidatie gekoppeld wordt.
Hoewel de Nederlandse zorgverzekeraars niet goed genoeg zijn ingesteld op deze manier van zorg verlenen, blijft Lauk Slabbers zich hiervoor inspannen. “Ik ben ervan overtuigd dat het voor de patiënt beter is. Aan de hand van wetenschappelijke onderbouwing en patiënten die wij met succes hebben geholpen, kan dat ook worden aangetoond.”
De TopzorgGroep
Recentelijk is Kliniek Kop en Lijf gekoppeld aan de TopzorgGroep. Dit is een organisatie die meerdere partijen willen opkopen, zowel klinieken als praktijken. Lauk Slabbers: “De reden dat de werkmaatschappijen van KKL zijn verkocht en onder zijn gebracht bij de TopzorgGroep is om meer body te geven aan het concept van een multidisciplinaire aanpak. Het is gemakkelijker om aan tafel te zitten met zorgverzekeraars en invloed te hebben op hoe de gezondheidszorg eruit moet komen te zien.” Lauk Slabbers hoopt hiermee dat het concept gemakkelijker door zorgverzekeraars kan worden vergoed. Ook zou het meer bereik hebben in Nederland en krijgen patiënten de mogelijkheid om sneller te genezen.