Jouke Brada

Juridisch

Artikel delen?

Jouke Brada is sinds de start van zijn loopbaan een ondernemer in de juridische sector. Momenteel is hij juridisch adviseur voor Tib Tec AG, een Zwitsers bedrijf dat zich bezighoudt met groene waterstoftechnologie. 

De start in de juridische sector 

Vanaf jonge leeftijd wist Jouke Brada dat hij een carrière in de advocatuur wilde volgen. Na zijn studie rechten, in 1983, is hij direct voor zichzelf begonnen. Samen met een studiegenoot is hij een kantoor gestart in Amsterdam. Toentertijd waren advocaten breed inzetbaar en was er voornamelijk een scheiding tussen sociale zaken en commerciële zaken. 

Vanaf het begin heeft hij zich internationaal georiënteerd. “Hoewel ik wel een richting had gekozen waarbij internationaal recht aan bod kwam, was het minder specialistisch dan dat het tegenwoordig is.” Zijn eerste zaak werd toegewezen en betrof een zaak met een internationale component. Hij heeft de zaak met succes afgesloten en het heeft de deuren geopend naar meer buitenlandse zaken. Hij verbleef veel in het buitenland en zijn kantoor groeide mee. Ongeveer 10 jaar heeft hij dit kantoor gehad, waarna hij heeft besloten om zijn loopbaan elders te vervolgen. 

Internationaal werkgebied 

In de jaren 90 heeft Jouke Brada de overstap gemaakt naar een wat groter kantoorleven. Samen met een partner is hij een kantoor gestart dat gespecialiseerd was in effectenrecht. “Er was nog niet echt sprake van specialisaties, maar dit kantoor was wel specifiek gericht op effectenrecht. Mijn zakenpartner was een topjurist van Euronext en wilde graag terug de praktijk in. We hebben toen effectenhuizen en beurzen als klant gehad.”

Na een paar jaar heeft hij dit kantoor verlaten en heeft hij zich als partner aangesloten bij een Amerikaans-Israëlisch kantoor. “Het kantoor dat ik voorheen had opgezet was gericht op ondernemersrecht met de nadruk op financiële markten. Het ging niet zozeer om vermogensbeheer, maar ik heb wel geadviseerd bij beursgangen. Dit kwam goed van pas toen ik met het Amerikaans-Israëlisch kantoor ging samenwerken. Het aantrekkelijke punt van dit kantoor was de relatie met het buitenland, en dan met name in Amerika en Israël. Daar was namelijk weinig tot geen concurrentie. Zeker in Israël, daar gold geen EU-norm. Doordat we een kantoor hadden met een resident partner, trokken we op die manier business aan.” De verantwoordelijkheden van Jouke Brada waren altijd zaken waar een Nederlands tintje aan zat. 

De full-picture van een juridisch adviseur 

Tegenwoordig werkt Jouke Brada voor een bedrijf in Zwitserland. Hij is hier terechtgekomen doordat hij een project over waterstoftechnologie heeft begeleid vanuit Nederland. Hij werkt als juridisch adviseur en begeleidt het bedrijf bij een beursgang. 

“Als general counsel krijg je een volledig overzicht van wat er speelt, dat vind ik leuk. Ik ben altijd erg betrokken geweest als juridisch adviseur. Dat past ook bij de mentaliteit die ik heb: voorkomen is beter dan op een later moment procederen.” Momenteel is hij betrokken bij de strategische beslissingen. Hij stuurt Zwitserse advocaten aan bij de voorbereidingen op de beursgang. 

Het zijn van een juridisch adviseur is voor hem meer het zijn van een ondernemer. “Ik ben geen marketeer, maar ik kan vanuit deze positie wel precies zien wat er nodig is. Het is meer een coördinerende rol. De juridische stukken kan ik ook zelf bekijken. In principe zijn de regels nagenoeg hetzelfde. Dus globaal kom ik heel eind. Ook de onderhandelingen kan ik zelf doen. Voor de verschillen per land is het uiteraard goed om Zwitserse specialisten erbij te betrekken.” De beursgang staat gepland voor juni 2023.