Joris van Wijk is een geboren ondernemer. Hij is werkzaam in de zorgsector. Als turnaround manager begeleidt hij zorginstellingen, waarbij hij streeft naar het behalen van effectieve resultaten door middel van het creëren van een nieuwe visie en sterk leiderschap.
Geboren ondernemer
In 2002 startte Joris van Wijk zijn eigen bedrijf, genaamd Residence Fusies & Overnames. Hij ondersteunde bedrijven op het gebied van fusies en overnames. Hij kocht en verkocht bedrijven in opdracht van ondernemers.
In 2008 belandde hij in de commerciële vastgoedwereld waar hij enkele vastgoedfondsen opbouwde. Hij focuste zich op het Duitse retailvastgoed omdat daar op dat moment het meeste rendement behaald kon worden. “We brachten winkelcentra uit Duitsland in Nederland aan de man bij vermogende particulieren die rendement wilden behalen.” Deze vastgoedfondsen verkocht hij tussen 2013 en 2015.
Na deze periode kwam Joris van Wijk in aanraking met een projectontwikkelaar en enkele investeerders die nieuwe seniorenwoningen wilden ontwikkelen. “Het ging om mooie appartementen in een residentie met een serviceconcept daaromheen, waar mensen ook zware, intensieve zorg zouden kunnen krijgen.”
Toen de projectontwikkelaar na enige tijd afhaakte omdat deze zich wilde focussen op de bouw van de locaties, is hij met enkele investeerders doorgegaan met de exploitatie. Hieruit rolde de zorginstelling Ontzorgd Wonen, met uiteindelijk 20 locaties en rond de 1400 cliënten. Het ging hier voornamelijk om woon- en zorgappartementen voor ouderen uit het middensegment. Ondanks dat Ontzorgd Wonen Groep een tal van goedlopende locaties had, is er in 2020 besloten om 14 locaties te verkopen aan de zorgorganisatie Korian.
Een adviserende rol in de zorg
Toen Joris van Wijk zich verdiepte in het maatschappelijk vastgoed, raakte hij geïnteresseerd in de complexiteit van de zorgsector. Na de verkoop van de locaties van de Ontzorgd Wonen Groep besloot hij opnieuw zijn adviserende rol op te pakken en aan de slag te gaan als transitiemanager in de zorg. Hij heeft in de afgelopen jaren groot succes geboekt bij verschillende zorginstellingen op zowel strategisch als operationeel niveau.
Sterk leiderschap
Volgens Joris van Wijk hangt de kwaliteit van een organisatie nauw samen met de kwaliteit van het leiderschap. Hij heeft twee zorginstellingen begeleid in een transitie. Eerst bij Inovum en momenteel bij Malderburch Welzijn Wonen en Zorg. Beide organisaties hadden te maken met meerdere wisselingen van bestuurders met als gevolg een onduidelijke visie. “Hierdoor was de instelling eigenlijk stuurloos geworden. Er was geen samenbindende kracht, waardoor met de uitdagingen van de huidige arbeidsmarkt de zorginstellingen in de problemen kwamen.”
Hij benoemt onder andere de bezuinigingen waar zorginstellingen mee te maken krijgen. “Kosten zijn enorm gestegen. Neem alleen al de personeelskosten als gevolg van CAO stijgingen en inzet van personeel niet in loondienst (PNIL). Doordat inkomsten niet stijgen, moet er bezuinigd worden. Niemand vindt dit leuk. Je raakt altijd iets kwijt, maar hier moet je iets tegenover stellen om de medewerkers te blijven binden en boeien. Ook is het belangrijk dat je de successen deelt en laat zien wat je met elkaar hebt gerealiseerd.”
Bij een van de zorginstellingen waar hij aan de slag is gegaan, heeft hij een nieuw aansturingsmodel geïntroduceerd. Van zelfsturende teams naar afdelingen met teamleiders, geselecteerd op hun leiderschapskwaliteiten en in mindere mate op hun zorginhoudelijke expertise. Ook verdiepte hij zich in positieve zorgontwikkelingen. “Met slimme zorgtechnologie valt een hoop te winnen. Denk aan beeldzorg en dat soort ontwikkelingen. Hiermee kan je mensen die langer thuis blijven wonen ook zorg bieden.”
Joris van Wijk benadrukt dat het belangrijk is dat medewerkers trots moeten zijn op hun werkgever. “Dat betekent ook op z’n tijd een feestje of leuke activiteit organiseren.” Hij vindt het belangrijk dat een leider energie laat zien. Op die manier krijg je mensen mee.
Betrouwbaarheid
Betrouwbaarheid staat bij hem hoog in het vaandel. Hij vindt het van groot belang dat mensen ervaren dat ze met een gerust hart zaken met hem kunnen doen. Hij heeft passie voor zijn vak en heeft het beste voor met de mensen in de sector waarmee hij werkt. “Een kritische geest en visie op de ouderenzorg en hoe dit op een andere manier kan, dat vind ik belangrijk.”