Als kind van twee dove ouders ontdekte Jari Hazelebach al op jonge leeftijd hoe moeilijk communicatie kan verlopen. Hoewel ze met liplezen en veel geduld in staat waren een gesprek te voeren, zag hij hoe pijnlijk het voor hen was dat zelfs de simpelste gesprekken enorm veel moeite kosten.
Ook belangrijke sociale momenten, zoals het kerstdiners, waren lastig. Want als kind van dove ouders moest hij altijd kiezen: zelf meedoen met het sociale gebeuren, of klaarstaan voor zijn ouders.
Deze ervaring bleef hem bij, ook toen hij al lang en breed uit huis was om in Rotterdam Bedrijfskunde te studeren.
Al ruim voordat hij in 2017 zijn bachelor-diploma van de Erasmus Universiteit ontving werkte hij bij verschillende SaaS- en tech-bedrijven. Rode draad in zijn werk was het ontwikkelen van online platforms, het opbouwen en onderhouden van relaties en het ontwikkelingen van samenwerkingsverbanden.
Na zijn afstuderen ging hij hiermee verder, maar het was al lang duidelijk dat Jari Hazelebach niet zijn gehele carrière in loondienst was. De lessen die hij leerde als werknemer gebruikte hij voor het project dat hij in januari 2017 opzette: SpeakSee. Dit tegen de wil van zijn ouders, overigens, die liever hadden gehad dat hij eerst zijn Master had behaald voordat hij in het diepe zou springen.
Geboren uit eigen ervaringen
Veel succesvolle ondernemingen komen voort uit een persoonlijke ervaring van de ondernemer. In het geval van Jari Hazelebach was de al genoemde ervaring met de moeizame communicatie van zijn ouders de belangrijkste drijfveer om een eigen onderneming op te zetten.
Gebruikmakend van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van artificiële intelligentie (AI) ontwikkelde Hazelebach een app die het gesproken woord realtime omzet in geschreven taal. De app slaagt er zelfs in om te herkennen wie er aan het woord is, en geeft elke spreker een eigen kleur, waardoor de conversatie nog beter te volgen is. De gebruiker kan deze lezen op pc en laptop, maar ook op tablet of smartphone (zowel iOS en Android).
Hoe eenvoudig het idee achter zijn product ook is, voor de gebruikers is SpeakSee een enorme vooruitgang. Dat trok de aandacht. Niet alleen vanuit de community van doven en slechthorenden die lovende woorden spreken, maar ook vanuit het bedrijfsleven.
Zo won Hazelebach de Good design award, de Accenture Innovation Awards, haalde hij een mooie plek in de KvK Innovatie Top 100 van 2019 en werd hij opgenomen in de Forbes 30 under 30. Ook benoemde het Financieel Dagblad (FD) hem in 2022 tot één van de 50 Jonge Talenten.
Deze prijzen en erkenning uit de zakenwereld zijn fijn, maar voor Hazelebach niet het belangrijkste. In een interview met Porsche.nl vertelt hij vooral geniet van de magische momenten dat een gebruiker hem vertelt dat hij “het gevoel heet weer volledig mee te kunnen doen in de samenleving.”
Enorme motivatie, zakelijke distantie
Dat Jari Hazelebach zijn bedrijf heeft opgebouwd vanuit een diep doorleefde persoonlijke behoefte aan een behulpzame tool, betekent niet dat hij denkt de wijsheid in pacht te hebben
Goed luisteren is het geheim
Goed luisteren is het geheim. Niet alleen voor de gebruikers van SpeakSee, maar zeker ook voor het zakelijk succes van Jari Hazelebach. Naar gebruikers, naar deskundigen en naar het team dat hij inmiddels om zich heen heeft verzameld.
Voordat hij zelf ondernemer werd zag hij founders die vol passie en overtuiging aan het werk gingen, waarbij ze uitgingen van hun eigen aannames en overtuigingen. Maar, zo zag hij, soms liepen ze tegen muren op. Hazelebach concludeerde daaruit dat je vast kunt lopen in je eigen aannames. Hierdoor, vertelt hij, zoek je vooral bevestiging in plaats van de best mogelijke antwoorden. Daarom maakt hij er werk van niet alleen uit te gaan van zijn eigen aannames: “Om een team te leiden en beslissingen te nemen, moet je een zekere afstand bewaren tot je overtuigingen”.