Guus Vaassen

Technologie, Zorg

Artikel delen?

In de gezondheidszorg speelt technologie een belangrijke rol. Guus Vaassen is een ondernemer die hiervan gebruikmaakt en op positieve wijze inzet. De combinatie van ondernemerschap en ervaring met patiëntenzorg heeft hem gebracht naar ideeën voor digitale oplossingen om de gezondheidszorg te verrijken en te vernieuwen. 

De studententijd: de kruising van ondernemerschap en gezondheidszorg

Guus Vaassen koos voor de studie farmacie in Leiden omdat hij graag een academische studie wilde volgen waar een verbinding met het ondernemerschap was. Zijn passie voor ondernemen was niet verrassend gezien zijn achtergrond; afkomstig uit een ondernemersfamilie had hij al op jonge leeftijd zijn eerste bedrijf. Op 20-jarige leeftijd leidde hij een studentenuitzendbureau dat gespecialiseerd was in het herinrichten en inventariseren van apotheken. Voor Vaassen ging het ondernemen verder dan enkel zakendoen: het weerspiegelde zijn visie, kernwaarden en principes. “Het opzetten van een onderneming waarmee je voor eigen risico en eigen inzicht je visie uit kunt voeren, en daarvan ook je werk kunt maken, dat is het mooiste wat er is.”

Bijdrage aan de digitale gezondheidszorg

In de periode 2000 tot 2016 heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de digitale transformatie in de zorgsector. Met ondernemingen als Zorgplan, Z-Netwerken, Zorginfo, De Praktijk, De Praktijk Index, De Prostaatkliniek, Gezonde Nieren, Magistro en Convio, legde hij de basis voor software- en programma-ontwikkeling in de zorg. Het e-health platform, BeterDichtbij, is tevens een voorbeeld van zijn kijk op het gebied van digitale patiëntenzorg.

Maar zijn ambitie reikte verder dan het ontwikkelen van digitale platforms. Met het opzetten van Zorg.nl streeft hij ernaar om de complexiteit van zorgvragen en zorgaanbod te verenigen met een sterke focus op data-analyse en kunstmatige intelligentie. Zijn visie onderstreept het belang van wetenschappelijk onderzoek, gerichte zorg voor degenen die het nodig hebben en de vertaling daarvan naar risicoanalyses. Zijn kritiek op het huidige systeem richt zich op het verlies van kennis door bureaucratische barrières en financiële prikkels in het systeem om de patiënt uiteindelijk de beste zorg te leveren. 

De herdefiniëring van Zorg.nl

Wanneer Vaassen spreekt over de oprichting van Zorg.nl, komt zijn wens naar voren om dingen kleinschaliger en efficiënter aan te pakken. Hij ziet de digitale transformatie als de belangrijkste oplossing voor de huidige uitdagingen in de zorg: het tekort aan zorgverleners en de groeiende behoefte aan zorg. Hoewel hij zelf aangeeft niet technisch onderlegd te zijn, begrijpt hij de impact en de noodzaak van technologische innovaties in de zorgsector. Zijn visie is helder: een data-gedreven benadering is essentieel voor het efficiënt ondersteunen van hoogrisicopatiënten en het verbeteren van de algemene patiëntenzorg.

De innovatieve denkwijze

Hij is meer dan alleen ondernemer in de wereld van digitale zorginnovatie. Hoewel technologie en groei zeker deel uitmaken van zijn drijfveren, ligt zijn ware motivatie in het verbeteren van patiëntenzorg. Door focus aan te brengen op het vertalen van wetenschap naar schaalbare praktische oplossingen, kan de kennis die nu al aanwezig is om de gezondheid van ons allen te verbeteren, veel sneller ingepast worden in bestaande of nieuwe zorginterventies.