Gerard Zondervan

Industrie

Artikel delen?

De 61-jarige ras-Rotterdammer Gerard Zondervan leidt een leven waarbij hij de spotlights zoveel mogelijk vermijd. Hoewel hij de laatste maanden vaker in de media verschijnt vanwege zijn plan een Nederlandse munitiefabriek op te starten, probeert hij de aandacht voor zijn persoon zoveel mogelijk te vermijden.

Quote noemt hem als één van de 40 eigenaren van een Lamborghini Centenario (waarde: € 2,2 mln) en verhaalt over de transactie rondom een villa in Moergestel, maar verder is over de succesvolle ondernemer, die groot is geworden met het Tilburgse bedrijf Maverick Valves (dat in 2024 failliet ging) verrassend weinig te vinden. Zelfs zijn LinkedIn-profiel is geanonimiseerd.

Zondervan begon zijn loopbaan met een studie Werktuigbouwkunde, waarna hij lange tijd in de technische industrie werkte.

Gerard Zondervan begon met ondernemen in 1995, toen hij IPS Group BV oprichtte. Dit bedrijf, dat nog altijd actief is, handelt in apparatuur en onderdelen voor de petrochemische industrie. Onder zijn bezielende leiding groeide het bedrijf uit tot een gerenommeerde organisatie met een ijzersterke reputatie in de markt.

In 2008 besloot hij een deel van zijn handelswaren zelf te produceren. Hiertoe richtte hij Maverick Valves op, dat tot het voorjaar van 2024 goede zaken deed. In 2022 voegde hij een andere productieonderneming toe aan zijn portfolio. In hetzelfde jaar kwam Zondervan met een nieuw idee.

Anti-drone granaten en munitiefabriek

Hoewel Nederland met bedrijven als Damen Shipyards en Thales op de internationale markt van defensiebedrijven een stevige vinger in de pap heeft, kent het land geen munitiefabrieken. Dat was lange tijd heen probleem, maar Gerard Zondervan snapte er niets van. Hij stipt aan dat in de Oekraïne elke week meer munitie wordt verbruikt dan Europa in een hele maand produceert.  In een interview verwijst hij naar de coronapandemie: “als de crisis uitbreekt, is het ieder voor zich. Als Nederland bij een conflict betrokken raakt, geldt dat ook.”

Ook herinnert hij zich een Amerikaanse wapenbeurs, waar iemand opmerkte dat Nederland bij een volgende oorlog heel goed de catering zou kunnen doen. “Ik moest lachen, maar je moet je eigenlijk doodschamen dat andere landen zo over ons praten”, zegt hij hierover.

Voor Gerard Zondervan stond als een paal boven water: Nederland moet haar eigen munitie produceren.

In september 2024 kwam hij met zijn bedrijf in het nieuws vanwege een innovatief nieuw soort munitie: de anti-drone granaat. Een belangrijke ontwikkeling voor zijn bedrijf, want alleen wie zich kan onderscheiden verovert een plekje op de defensiemarkt. Critici verwijten Zondervan dat hij geen verstand van wapentechnologie heeft, hoewel Zondervan in zijn vrije tijd regelmatig op de schietbaan te vinden is.

Maar, zo zegt Zondervan: “Kennis kun je ook inkopen.”. Zondervan voegde daad bij het woord en kocht een Amerikaanse defensie-ingenieursbureau op. Tegelijkertijd zorgde hij dat hij zijn eigen kennis vergrootte door bij de Politieacademie het vakdiploma Handel in wapens en munitie te behalen en een opleiding Wapenleer te volgen.

Innovatie op de markt

Door de ontwikkelingen in Oekraïne was de belangstelling groot: hij ontving al snel orders van meerdere miljoenen Euro’s. Die orders zetten meer druk op de ketel,  want terwijl hij in 2025 in Engeland denkt te gaan produceren is hij met zijn AI Armaments is Zondervan nog op zoek naar een geschikte productielocatie in Nederland.

In nog geen twee jaar van een plan naar een nieuwe defensie-onderneming: Gerard Zondervan laat zien dat hij – een echte Rotterdammer waardig – van aanpakken weet.