Geert-Jan van der Snoek is een ervaren bestuurder. In zijn stijl van besturen en leidinggeven staan teamwork, verantwoordelijkheid en loyaliteit hoog in het vaandel. Deze kernwaarden vormen de basis van zijn succes als leider en zijn vermogen om complexe transformaties te begeleiden. Hij is zijn loopbaan gestart bij de Koninklijke Marine, waar hij deze kernwaarden verder heeft ontplooid. Van der Snoek: “Ik zet een koers uit samen met het team (op zee, in het veld, in de lucht, in organisaties). Vervolgens probeer ik alle stakeholders op die lijn te krijgen, door in ieder geval te vertrekken op die koers en niet eerst te wachten tot alles helemaal 100% op orde is.”
Hij vergelijkt dit met de Koninklijke Marine. “Een schip of eenheid vertrekt op een vooraf bepaalde dag en tijdstip. Vaak is nog niet alles 100% gereed. Door wel te vertrekken, versnellen processen, worden teams gesmeed, ontstaan creatieve oplossingen en worden onmogelijke zaken ineens mogelijk.” Wat je hiervoor nodig hebt? “De belangrijkste ingrediënten zijn de competenties en loyaliteit van het team naar elkaar, de beschikbaarheid van technologie en de markt- en financiële mogelijkheden. Naast een gezonde dosis ondernemers can-do geest.”
Naast, en deels na, zijn initiële opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine, ronde Van der Snoek ook aan de Rijksuniversiteit Groningen zijn studies af. Na een langdurig verblijf, als beroeps marine officier bij de Nederlandse krijgsmacht, maakte hij de overstap naar consultancy. Hij begon bij Nolan, Norton & Co. Een gerenommeerd Nederlands managementadviesbureau, waar hij internationale ondernemingen adviseerde en begeleidde bij het ontwikkelen en implementeren van hun ondernemingsstrategieën. Na enkele jaren werd hij gevraagd om voor KPMG Advisory de TMT (Technologie, Media en Telecom) markt op te zetten. Gedurende deze jaren ontwikkelde hij zijn vaardigheden op het gebied van strategie, IT, transformatie programma’s en transacties. Hierbij begeleidde hij veel bedrijven in hun digitale transformatie en buy & build programma’s. Zijn werk legde een sterke nadruk op klantgerichtheid, relatiemanagement en technologische innovatie en duurzaamheid. Allemaal elementen die een terugkerende rol spelen in zijn latere functies.
Van der Snoek staat bekend om zijn pragmatische leiderschapsstijl, waarbij hij een duidelijke visie combineert met de flexibiliteit om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Hij moedigt zijn teams aan om verantwoordelijkheid te nemen, proactief te handelen en gezamenlijk obstakels te overwinnen. “Niets doen is geen optie, fouten kunnen worden gemaakt als we ervan leren.”
Aan het front van de digitale revolutie
Een van de vele hoogtepunten uit zijn carrière is zijn werk in de mediasector. Van der Snoek vervulde topposities bij bedrijven als de Telegraaf Media Groep, Sky Radio Group, NDC-mediagroep. Ook adviseerde hij vele andere mediaorganisaties in Nederland en Europa, en de Rijksoverheid van Nederland en Denemarken. Onder zijn leiding hebben deze mediabedrijven op wisselende tempo’s succesvolle transities doorgemaakt, waarbij ze beter kunnen inspelen op de snel veranderende digitale omgeving en nog steeds allemaal succesvol zijn.
Van der Snoek benadrukt dat digitalisering meer is dan alleen een technische aanpassing of een ‘tooltje’. Het vereist een volledige herziening van bestaande bedrijfsprocessen, waarbij de behoeften van de consument centraal staan. “Het gaat bij digitalisering om het volledig begrijpen van de klantreis (in de digitale wereld). Bedrijven moeten hun processen juist daarop afstemmen, dat is vaak de grootste verandering. Digitalisering is dus niet, zoals sommigen in de beginperiode dachten, dezelfde content op een ander platform publiceren. Het is vanuit een klant en zijn of haar proces, het eigen proces (en de daarvoor noodzakelijke competenties) herdefiniëren ondersteund door technologische middelen zoals AI.”
Technologische innovatie voor verduurzaming
Naast zijn werk in het digitale en AI speelveld heeft hij zich ook toegelegd op duurzaamheid en technologische innovatie. Als managing partner bij Merx Enterprises is hij nauw betrokken, als investeerder, bestuurder of adviseur, bij verschillende (internationale) bedrijven die technologische oplossingen bieden voor de grotere uitdagingen gerelateerd aan onder andere het klimaat en de energietransitie.
Een belangrijk innovatief bedrijf daarbij is H2Fuel. Dit bedrijf richt zich op de opslag van waterstof in vaste- en vloeibare vorm, een cruciale technologie voor de energietransitie. Zo namen ze ook deel aan de COP28 UAE en de World Hydrogen Summit & Exhibition. Verder is hij sinds 2017 betrokken bij het internationale Pure Green Agriculture, dat zich richt op duurzame stikstofproductie. Pure Green produceert met gepatenteerde technologie in bioreactoren, groene nitraat (NO2) uit de mest van kippen, varkens en koeien, en uit organisch afval van de voedselindustrie. Dit hergebruik van stikstof noemt de onderneming ‘een stap naar volledig circulaire voedselproductie’.
De volgende revolutie: AI
Zijn passie voor innovatie komt ook tot uiting in zijn huidige rol als bestuurder bij Lefebvre Sarrut en daarlangs CEO van Sdu en commissaris bij Juris in Duitsland. Hier richt hij zich op de verregaande integratie van AI en digitale technologieën om juridische en fiscale informatievoorziening te moderniseren en zo het werkproces van juristen, fiscalisten en accountants verder te optimaliseren. Sdu streeft ernaar om relevante juridische, fiscale kennis en regelgeving via digitale platformen en software oplossingen aan te bieden, die aansluiten bij de veranderende behoeften van de markt. Van der Snoek speelt hierin een sleutelrol door zijn ervaring op het gebied van digitale transformatie en zijn inzet voor de verdere uitrol van AI-technologie.
Naast zijn werk bij Sdu, Lefebvre Sarrut en Merx Enterprises is Van der Snoek actief betrokken als toezichthouder en commissaris bij meerdere bedrijven en (culturele) instellingen. Hierbij komen digitalisering, AI en duurzaamheid vaak voor in zijn portefeuille, naast de vakinhoudelijke transactie en risico thema’s. Zo is hij op het gebied van digitaliseringen AI nauw betrokken bij de ontwikkeling van AI in Nederland. Als voorzitter van de digitaliseringscommissie van VNO-NCW en lid van de raad van advies van NLdigital, denkt hij strategisch mee hoe de publiek-private samenwerkingen op het gebied van AI bevorderd kunnen worden. Als voorzitter van de audit comité en lid van de raad van toezicht van het publiek/ private AI groei programma en ecosysteem (AIC4NL) speelt hij een actieve rol bij het creëren van kansen voor deze kern technologie voor het Nederlandse bedrijfsleven en de kennisinstituten. Hij is nauw betrokken bij de mogelijke ontwikkeling van een nieuwe Nederlandse AI-rekenfaciliteit oftewel HPC (High Performance Computing) faciliteit.
Volgens Van der Snoek kan AI de samenleving op een positieve manier transformeren, mits het ethisch wordt ingezet en menselijke kennis centraal blijft staan. Hij noemt dat ‘Human-AI’. “AI is niet zomaar een tooltje, het is een maatschappelijke system changer. Het gaat bij de enorme technologische versnelling van dit moment vaak om bold moves, maar wel altijd met oog voor de menselijke maat daarin.”