Een van de grootste risico’s bij elk project is dat de verschillende betrokken specialisten niet perfect op elkaar afgestemd worden. Frits Borsten besefte dit al vroeg in zijn loopbaan. Om die reden besloot hij zijn studie aan de TU Delft niet af te ronden met één afstudeerrichting, maar met twee: architectuur én bouwtechnologie.
Met zijn twee specialisaties op zak verenigt Frits Borsten de twee disciplines die de grootste kans op frictie in een bouwproject opleveren. Enerzijds de architect, die vanuit een programma van eisen een visionair ontwerp wil ontwikkelen. Anderzijds de bouwtechnoloog, die kennis heeft van wat in de fysieke bouwwereld wel en niet mogelijk is. Doordat Borsten goed weet wat haalbaar is, zijn zijn ontwerpen visionair én realistisch. Hierdoor kunnen vertragingen bij de uitvoering van het project worden voorkomen. En daar is hij vanuit zijn rol als projectleider evenals zijn opdrachtgever weer erg blij mee.
Niet zijn eerste liefde
Sommige mensen weten al op jonge leeftijd hoe hun loopbaan eruit gaat zien. Bij Frits Borsten liep het anders. Hij meldde zich aan voor zijn eerste keuze, geneeskunde, maar werd uitgeloot. De studie Bouwkunde, waaraan hij in 1990 begon, was zijn tweede keuze.
Dit pakte goed uit. Hij ontdekte dat hij plezier in het vak had en dat hij er goed in is. Wellicht, zo herinnert hij zich, omdat hij vroeger altijd al heel veel tekeningen maakte: “Ik heb daar blijkbaar aanleg voor.”
In 1994 begon hij zijn loopbaan met een eigen architectenbureau. Dit bleek een gouden greep, het bureau werd een synoniem voor kwaliteit en won diverse architectuur- en innovatieprijzen. Het groeide uit tot een bureau met circa 25 werknemers.
Samen bouwen aan iets moois
Dat Frits Borsten verschillende aspecten van het vak beheerst, betekent niet dat hij alle projecten in zijn eentje wil uitvoeren. Juist niet. Hij omringt zich graag met gepassioneerde professionals. Hij overweegt zorgvuldig voor welke opdrachtgevers hij graag wil werken en stelt zelf zijn projectteam samen.
Mede daarom begon hij in 1994 zijn eigen bureau, waarmee hij naar eigen zeggen betrokken was bij honderden projecten. “In mijn werk heb ik vaak de rol als innovator en verbinder gehad op het gebied van architectonisch ontwerp en duurzaam bouwen. Ik ben ook jarenlang lid geweest van het innovatieplatform Syntens van de Kamer van Koophandel. Naast vele nieuwbouwprojecten op het vlak van de luxe particuliere nieuwbouw, maar ook utilitaire bouw, ben ik sinds het begin van mijn carrière ook altijd betrokken geweest bij vele restauratie- en transformatieprojecten.”
Waardering
Zijn projecten worden gewaardeerd, zo blijkt ook uit de onderscheidingen die hij heeft ontvangen. Zo hebben zijn projecten drie verschillende gemeentelijke welstandsprijzen ontvangen, de BMD Prijs voor het project Handelskade (Nijmegen) en de Groene Giraf voor het meest duurzame kinderdagverblijf gewonnen.
Het echte werk
Zoals veel mensen was de covid-periode ook een tijd waarin gereflecteerd werd op het werk. Zo ook voor Frits Borsten. Hij besefte dat hij de jaren ervoor vooral steeds meer managementposities had bekleed. Hij wilde graag terug naar het ‘echte handwerk’, maar dan wel het soort projecten dat hem aanspreekt. “Ik zou het leuk vinden meer maatschappelijk relevante en duurzame projecten tot realisatie te brengen.”
Dat doet hij als zelfstandige, maar niet alleen. “Ik werk niet samen omdat het een verplichting is. Ik werk samen omdat ik de toegevoegde waarde zie. En ik werk samen omdat ik dat leuk vind.”