Daan Weddepohl

Internet, Technologie

Photo by Sebastiaan ter Burg is licensed under CC BY 2.0.

Artikel delen?

Daan Weddepohl is het type ondernemer dat niet bang is om in de schijnwerpers te staan. Nadat hij in 2008 de toneelschool aan ArtEZ Hogeschool der Kunsten in Arnhem afrondde stond hij in het theater en acteerde hij in verschillende commercials en tv-series. Daarnaast werkte hij als ICT consultant bij het door hemzelf opgerichte Systonique (tot 2012) en heeft hij voor verschillende bedrijven de positie van CTO vervuld.

Daan Weddepohl geniet echter vooral bekendheid als circulair ondernemer en oprichter van het circulaire deelplatform Peerby.

Van tegenslag naar zakelijk idee

In 2010 werd Daan Weddepohl getroffen door een aantal grote tegenslagen, waarbij hij onder meer zijn woning en auto verloor. Hij overwon deze tegenslagen dankzij de hulp van mensen in zijn directe omgeving.

Door deze ervaring ontstond de visie waar Daan Weddepohl bekend om is geworden. Hij besloot de consumptiemaatschappij ter discussie te stellen door een alternatief te ontwikkelen. Dat alternatief werd Peerby, een platform dat mensen bij elkaar brengt door het delen en lenen van spullen te vergemakkelijken.

In lijn met de tijdsgeest

Het idee achter Peerby was gedurfd en revolutionair, maar met het oprichten van Peerby sloot Daan Weddepohl ook aan bij de opkomst van de deeleconomie. AirBnB (opgericht in 2008) maakte het mogelijk woonruimte te delen. SnappCar (2011) vergemakkelijkte het delen van auto’s. De visionaire ondernemer ontwikkelde met Peerby in 2012 een platform waar je bijna alles kunt “huren van de buren”.

Net als de andere grote spelers in de deeleconomie wordt Daan Weddepohl gedreven door duurzaamheid. Peerby, dat een social enterprise is, streeft naar impact en sluit aan op de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. Dat betekent dat de onderneming niet enkel winst wil maken, maar ook wil bijdragen aan duurzamere steden en gemeenschappen, verantwoorde consumptie en productie wil bevorderen en klimaatactie onderneemt.

Tegenslagen overwinnen

Elke visionaire ondernemer komt op enig moment voor uitdagingen te staan. Daan Weddepohl is het type man dat niet bij de pakken neer zit. Peerby ontstond vanuit zijn eigen ervaring met het (samen) overwinnen van tegenslagen, maar de circulaire entrepreneur heeft zijn flexibiliteit en vermogen zich aan te passen vaker bewezen.

Hoewel het bedrijf in 2016 nog € 2 miljoen euro aan investeringen binnenhaalde, lag in 2018 een faillissement op de loer. Daan Weddepohl greep in door in de kosten te snijden en betaalde lidmaatschappen in te voeren.

Vanaf dat moment gaat het Peerby voor de wind. De omzet verdrievoudigd enkele jaren achter elkaar en de organisatie is volgens de ondernemer een “machine die tot en met het laatste radertje werkt”.

Uitbreiden naar meer impact

Nu Peerby in zijn ogen goed draait, is het volgens Daan Weddepohl tijd om uit te breiden. Hierin laat hij eens te meer zijn vastberadenheid zien om een positieve impact te maken.

Nu het platform werkt, wil Daan Weddepohl het concept schalen en repliceren: “Wereldwijd delen is het idee”, zegt hij hierover in enkele interviews.

Inspirerend ondernemer en spreker

Impact maakt Daan Weddepohl ook als coach en spreker. Mede dankzij zijn opleiding als acteur kan hij enorm bevlogen spreken over technologie, deeleconomie, circulaire economie, innovatie, startups en duurzaam ondernemerschap. Zijn boek “99 redenen om te stoppen en toch door te gaan – een reis langs de hoge toppen en diepe dalen van een start-up ondernemer” inspireert tal van beginnende ondernemers om door te zetten én impact te maken.