Arnoud Kamerbeek

Klimaat

Artikel delen?

Terugblikkend vindt Arnoud Kamerbeek zelf dat zijn carrière begon in 1991, toen hij aan de TU Delft zijn studie startte. Aangezien hij de vakken schei- en natuurkunde altijd enorm fascinerend vond, lag de keuze voor een bèta-studie voor de hand. Het werd chemische technologie.

Veel van zijn studiegenoten kwamen na hun diploma-uitreiking terecht in mooie laboratoria. Kamerbeek wilde meer. Omdat hij op de middelbare scholen niet alleen exacte vakken had, maar ook vier talen, lag de wereld voor hem open. Hij kon terecht bij Heineken, AkzoNobel en Unilever, maar hij koos voor Shell, dat hem direct naar de olievelden in Oman bracht.

Van olie naar MBA

Omdat er in Oman relatief weinig te doen was, buiten sport en de regio verkennen, las Arnoud Kamerbeek veel. Zijn aandacht werd vooral getrokken door de snelle technologische ontwikkelingen in Silicon Valley: “Dat vond ik reuze interessant.” Omdat de tech sector weinig behoefte heeft aan ervaren petrochemische specialisten besloot hij dat het tijd werd voor iets nieuws.

Hij schreef zich in bij INSEAD en behaalde een MBA, waarna hij door het gerenommeerde adviesbureau McKinsey werd binnengehaald als Associate. Hij was van plan hier twee jaar ervaring op te doen, om dan door te stromen maar dat werden er zes. In die zes jaar groeide Kamerbeek niet alleen door tot Associate Partner, hij werd ook vader van zijn drie kinderen. Dit leidde tot een groeiende wens om werk en privé wat meer in balans te brengen: “Het was wel een beetje een ratrace. Ik wist links niet meer wat rechts was.”

Hij verliet bij McKinsey om bij verschillende Nederlandse energiebedrijven verschillende uitdagende posities te vervullen, om uiteindelijk bij Delta Energie CEO te worden.

Bezinning

In 2016, zes jaar na zijn voornemen een iets betere work/life balance te vinden, scheidden de wegen van Delta en Arnoud Kamerbeek zich. Dit keer nam hij wél de tijd om tot rust te komen. Hij volgde een Leadership-retraite in Botswana die hem in de gelegenheid bracht na te denken over wat hij nu precies wilde: “Toen heb ik pas echt bedacht: ik ga er gewoon voor. Ik ga het doen. Ik word ondernemer.”

Eerste stappen als investeerder

Wat hij precies zou gaan doen als ondernemer wist hij niet. Maar Arnoud Kamerbeek had een nieuw doel voor ogen. Hij voerde gesprekken met verschillende private equity bedrijven om een buyout uit te voeren. Er werden biedingen uitgebracht, maar zijn bod bleek niet het hoogste.

“Ik realiseerde me dat ik op deze manier al mijn eieren in één mandje zou leggen.” Vervolgens bedacht hij dat hij misschien beter zelf iets kon opbouwen. Hij zocht contact met oud-collega Rolf Fouchier en na een paar gesprekken volgde de oprichting van investeringsmaatschappij Glass Frog Ventures. Met Glass Frog Ventures investeert Kamerbeek geld in bedrijven, maar hij is ook actief betrokken bij de bedrijfsvoering.

De eerste investering (in Supersola) was direct raak. Kamerbeek: “Supersola is denk ik een stuk of acht keer op sterven na dood geweest. Maar het gaat nu fantastisch. En zo zijn er andere voorbeelden van hard groeiende bedrijven zoals GetFocus en Recrubo.

De toegevoegde waarde van Glass Frog Ventures ligt in het aanscherpen van het idee en dit vervolgens uitbouwen en in de markt zetten. Dit doen mijn partners en ik samen met het managementteam van de ondernemingen waarin wij investeren.” 

Inmiddels bestaat Glass Frog Ventures uit vier partners, die samen in 9 ondernemingen hebben geïnvesteerd. Bij elk daarvan is Glass Frog Ventures actief betrokken. Daarbij staan helderheid en openheid op alle gebieden voorop. Met succes: “Van de negen gaat het met vijf erg goed, die zijn intussen aan het opschalen naar serieuze ondernemingen. Van de overige vier heeft één het niet gehaald, en is het van de anderen nu nog te vroeg om er echt iets van te zeggen.”